Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste krimp Nederlandse industrie in ruim anderhalf jaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Eerste krimp Nederlandse industrie in ruim anderhalf jaar
De Nederlandse industrie is in november voor het eerst in ruim anderhalf jaar gekrompen. Het hardst daalde de productie in de chemische industrie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee laten de verslechterde economische omstandigheden zich duidelijk voelen.

Industriebedrijven produceerden afgelopen november 0,2 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het was de eerste keer sinds februari 2021 dat de productie daalde op jaarbasis. Vergeleken met een maand eerder kromp de industrie 2 procent.

De laatste maanden nam de jaar-op-jaargroei in de industrie al steeds meer af, waardoor deze daling er in zekere zin zat aan te komen. Daarbij liet de Nederlandse economie in het derde kwartaal in zijn geheel al krimp zien. Door de hoge inflatie is de vraag bij consumenten een stuk zwakker dan voorheen. Daarbij hebben industriebedrijven zelf ook te maken met bijvoorbeeld hogere energiekosten.

Orders

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) merkt ook al enige tijd dat de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie achteruitgaat. Dat uit zich bijvoorbeeld in een afname van het aantal orders. Wat ook een rol speelt bij de rem op de productie is het grote personeelstekort waar sommige sectoren mee kampen.

Niet in alle branches van de industrie was er sprake van minder productie, komt naar voren uit de cijfers van het CBS. Zo groeiden bedrijven die machines maken, installeren of repareren nog hard. De helft van de industriebranches liet uiteindelijk een krimp zien.

Verwachtingen

Sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN AMRO gaf vorige week bij nieuwe cijfers van de Nevi wel aan dat de bodem vermoedelijk in zicht is voor de industrie. Swart benadrukt daarbij dat de meeste industriële ondernemers positieve verwachtingen hebben over 2023.

Het CBS merkt een vergelijkbare trend. Ondernemers in de industrie zijn volgens een peiling door het statistiekbureau in december wat optimistischer geworden. Ze zijn vooral positiever over de hoeveelheid werk in de nabije toekomst. Daarbij speelt mee dat ondernemers in de Duitse industrie, die een belangrijke afzetmarkt vormen voor Nederlandse bedrijven, minder somber zijn dan eerder.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.