Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kiezers: provincie mag woningbouw afdwingen maar windmolens niet

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
Ruim twee derde van de huiseigenaren vindt dat provincies de bouw van goedkope woningen financieel meer moeten ondersteunen. 85 procent wil betaalbare woningen voor starters en senioren. Een ruime meerderheid vindt dat gemeenten niet door de provincie mogen worden gedwongen om windmolens te plaatsen, een vijfde vindt dat wel acceptabel. Vereniging Eigen Huis vroeg in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing wat leden belangrijk vinden in hun provincie. Ruim 23.000 huiseigenaren deden mee aan het onderzoek. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). 

De roep om betaalbare woningen is in alle provincies een belangrijk verkiezingsthema. Minister De Jonge heeft met de provincies afspraken gemaakt voor de bouw van 900.000 nieuwe woningen. Waar die precies gaan komen, daar beslissen gemeenten en provincies gezamenlijk over.

"Als gemeenten er niet in slagen om bouwlocaties aan te wijzen, dan moet de provincie de knoop doorhakken", vindt iets meer dan de helft van de respondenten. Bijna een kwart van hen is het daar niet mee eens. Een ruime meerderheid (59 procent) wil niet dat de groene omgeving verdwijnt, of dat er huizen worden gebouwd in gebieden met veel geluidsoverlast.

Zorgen over energietransitie en verduurzaming

Opmerkelijk is de grote eensgezindheid onder huiseigenaren dat iedereen mee moet kunnen doen met het verduurzamen van zijn huis. Twee derde vindt dat mensen met een laag inkomen hiervoor meer subsidie moeten krijgen dan mensen met een hoog inkomen. Dit is sinds de vorige verkiezingen in 2019 flink toegenomen.

Een derde van de huiseigenaren is tegen verdere groei van het aantal windmolens. Veel meer enthousiasme (60 procent) is er voor het vervangen van oude door nieuwe exemplaren. Over de aanleg van nieuwe zonneparken zijn de meningen verdeeld; er zijn bijna evenveel voor- als tegenstanders. Wel veel enthousiasme (69 procent) is er voor het stimuleren door de provincie van het collectief bezit van zonnepanelen en windmolens.

Opmerkelijk is het groeiende draagvlak voor kernenergie. In 2019 zag 34 procent van de huiseigenaren dit als een oplossing voor het klimaatprobleem, inmiddels is dit percentage opgelopen tot 55 procent. Het aantal tegenstanders van kernenergie daalde naar 25 procent. Dit betekent niet dat een meerderheid nu ook voorstander is van het bouwen van een kerncentrale in de eigen provincie; 42 procent stemt hiermee in, terwijl 37 procent dit niet wil. Alleen in de provincie Zeeland is twee derde van de respondenten daar wel toe bereid.

Grondwaterpeil moet omhoog

Steeds meer steun (60 procent) komt er voor het verhogen van het grondwaterpeil om bodemdaling tegen te gaan, ook als dat ten koste gaat van de landbouwsector. Ook vindt ruim driekwart dat funderingsschade moet worden betaald door de veroorzaker. Nu is uitsluitend eigenaar aansprakelijk voor de schade aan zijn woning, terwijl hij geen enkele invloed heeft op de oorzaak.

Op eigenhuis.nl staan de resultaten van het ledenonderzoek onder 23.259 huiseigenaren per provincie. Op www.kieskompas.nl kan iedereen aan de hand van stellingen zien welke partij het meest overeenkomt met de eigen standpunten bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

Startersmanifestatie Den Haag

Vandaag, vrijdag 10 maart vraagt Vereniging Eigen Huis aandacht voor de startersproblematiek tijdens een woonmanifestatie in Den Haag. De vereniging overhandigt een petitie met ruim 100.000 handtekeningen van starters aan minister de Jonge. De vereniging wil dat er jaarlijks 10.000 betaalbare starterswoningen worden gebouwd.

Door: Nationale Bouwgids

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.