Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Consument in de bouw meer centraal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
De bouwbedrijven moeten vanaf 2015 aantoonbaar goede kwaliteit leveren en worden daarvoor zelf verantwoordelijk. Daarmee wordt de positie van de consument sterker. Het toetsen van de bouwkwaliteit kan voortaan sneller en goedkoper, en komt er eerder zekerheid over het moment waarop de bouw kan beginnen. Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid zal wel eisen stellen waaraan de bouw moet voldoen en blijft toezien op een goede werking van het stelsel.

Vanaf 2015 zal een overgangsperiode van drie jaar gelden. In die periode heeft de initiatiefnemer nog de keuze tussen de huidige omgevingsvergunning voor het bouwen en de private kwaliteitsborging. Daarna hebben de gemeenten geen rol meer bij de toetsing van het bouwplan aan het bouwbesluit en houden zij ook geen toezicht op de bouwtechnische kwaliteit van de bouw.

Volgens minister Blok kan de invoering van een stelsel voor private kwaliteitsborging zoals hij voorstaat, een structurele verlaging van de regeldruk opleveren voor bedrijven, professionals en consument, met als resultaat een besparing van ongeveer 300 miljoen euro. Het bouwproces kan volgens Blok sneller verlopen omdat bouwende partijen niet hoeven te wachten op goedkeuring op de bouwtechnische kwaliteit van het plan bij eerste aanvraag of bij tussentijdse wijzigingen.

Zelf verantwoordelijk
Minister Blok wil de controle op de kwaliteit van bouwwerken weer bij de private partijen in de bouwsector leggen, omdat die ook de kennis, ervaring en de mogelijkheden hebben om goede bouwkwaliteit te waarborgen. De gemeente toetste vooral vooraf en op basis van de ingediende bouwplannen op papier. ‘Ik beoog de situatie te herstellen waarbij de bouwsector zelf expliciet verantwoordelijk is voor de bouwkwaliteit", schrijft Blok.

De invoering van private kwaliteitsborging moet er volgens minister Blok toe leiden dat tijdens het hele traject van de bouw - van initiatief tot oplevering - wordt toegezien op de kwaliteit. Zodat daarmee aan het eind van het bouwproces wordt aangetoond dat het bouwwerk aan de eisen voldoet. Het bevoegd gezag - de gemeente - handhaaft alleen nog de minimumeisen voor de bestaande bouw en gebruikseisen, met name de (brand)veiligheid.

Positie consument versterkt
Minister Blok beoogt met de wijziging van het toezicht ook dat bouwende partijen de vraag van de bouwconsument meer als uitgangspunt nemen. ‘Het gaat er mij om dat de bouwer flexibel inspeelt op specifieke wensen van de consument, bijvoorbeeld voor de indeling van het gebouw, de keuze van installaties en de afbouw’, aldus Blok.

Een van de instrumenten die minister Blok de consument in handen wil geven is verbetering van het retentierecht. Hij verwijst daarbij naar Duitsland, waar het recht bestaat om 5 procent van de bouwsom in depot te houden tot vijf jaar na de oplevering. Ook bepleit hij dat consumenten in de toekomst bouwbedrijven beter kunnen vergelijken op prijs en kwaliteit.

De aansprakelijkheidverdeling gaat minister Blok in samenspraak met de minister van Veiligheid en Justitie aanpassen, zodat de positie van de opdrachtgever wordt versterkt. Het gaat daarbij vooral om de verborgen gebreken. Blok zal hierbij ook de branche betrekken.

Knelpunten regelgeving
In een tweede brief ‘Aanpak van knelpunten omgevingsrecht ten behoeve van de bouwpraktijk’ die minister Blok ook naar de Tweede kamer stuurt, schrijft hij onderzoekslasten en regeldruk zoveel mogelijk te willen wegnemen en naar maatwerk te streven. Blok werkt samen met bouwsector en gemeenten aan een betere dienstverlening waardoor huidige en toekomstige bouwprojecten vlotter ten uitvoer gebracht worden. De mogelijkheden worden verruimd om bij voorbeeld een mantelzorgwoning aan te bouwen of op dezelfde kavel te zetten. Ook wordt vergunningvrij bouwen verder uitgebreid. Dat was al mogelijk aan de achterkant van de woning. Voortaan mag ook aan de voorzijde een dakkapel of erker worden aangebouwd, tenzij het gaat om monumenten of beperkte stadsgezichten.

In de brief wordt ook aangekondigd dat bij de eerstvolgende wijziging van de bouwregelgeving wordt bezien welke voorschriften, die betrekking hebben op het gebruik van een woning, kunnen worden geschrapt.

© Nationale Bouwgids

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).