Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

APG zet pensioenfonds op voor zzp'ers

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Pensioenuitvoerder APG biedt vanaf volgend jaar een pensioenfonds voor zzp'ers aan. Een aantal belangenorganisaties van zelfstandigen heeft hierover met de pensioenuitvoerder een akkoord bereikt, schrijft FNV Zelfstandigen donderdag op zijn website.

De intentieverklaring met APG wordt 'zeer binnenkort' getekend met de FNV-bond en Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers. De vier belangenorganisaties hadden vorig jaar al aangekondigd een pensioenfonds te willen beginnen. In december sprak het kabinet zijn steun uit.

Met het nieuwe fonds kunnen zelfstandigen belastingvrij sparen voor hun pensioen, net als 'gewone' werknemers. Het gros van de ongeveer een miljoen zzp'ers in Nederland bouwt nu geen pensioen op. Zelfstandigen kunnen zelf kiezen hoeveel geld ze maandelijks afdragen aan het pensioenfonds en perioden overslaan. Ook mogen ze zelf beslissen vanaf wanneer tussen hun zestigste en zeventigste wordt uitbetaald en voor hoelang.

De verschillen met een gewoon pensioenfonds zijn dat wordt gespaard in een persoonlijke pensioenregeling en dus alleen aanspraak wordt gemaakt op de eigen inleg en het rendement dat daarop wordt behaald. De kosten worden wel collectief gedeeld. Zelfstandigen kunnen het opgebouwde vermogen ook laten uitkeren bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Bij overlijden gaat het geld naar de nabestaanden, terwijl bij een faillissement de schuldeisers er geen aanspraak op kunnen maken. Voor dat laatste is overigens nog wel een wetswijziging noodzakelijk.

Volgens Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen is de ambitie om zeker 25 duizend deelnemers voor de regeling via APG te krijgen. "Daarvoor is wel een langere adem nodig." De verwachting is dat ook andere partijen zich op de markt gaan storten. "Op lange termijn is het alleen maar gezond als er een markt ontstaat. Met dit initiatief zijn wij de katalysator om een eerste volwassen product beschikbaar te stellen."

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).