Normal_kozijnen2

Je staat hier vast niet vaak bij stil, maar het onderhoud van je kozijnen is erg belangrijk om de levensduur te verlengen. Hoe kom je erachter of je kozijn toe is aan een schilderbeurt en hoe kan je dit moment zo lang mogelijk uitstellen? Lees het antwoord in dit artikel!

Is het tijd om mijn kozijnen te schilderen?

Het schilderwerk van je huis is erg belangrijk om je kozijnen te beschermen tegen beschadiging en verweer. Aan te raden is om je kozijnen elke 5 tot 6 jaar te schilderen, afhankelijk van het soort hout, het aantal laklagen en de kwaliteit van de verf. 

Dit kan echter ook korter of langer duren, afhankelijk van de soort hout, het aantal laklagen en de kwaliteit van de verf. Achterstallig onderhoud zorgt voor onnodig hoge kosten, waarbij in het ergste geval de kozijnen volledig vervangen moeten worden, en het is dan ook belangrijk om dit te voorkomen.

Signalen die aangeven dat je kozijnen een verfbeurt nodig hebben:
• De verf geeft af aan je schoonmaakdoek wanneer je de kozijnen afneemt.
• Er zitten scheurtjes of blaasjes in het schilderwerk. Dit is vaak het best zichtbaar in de vensterbank.
• De verf is aan het verkleuren.
• Door slecht onderhoud is er houtrot ontstaan in de kozijnen.

Tips om je kozijnen goed te onderhouden

Door goed onderhoud gaan kozijnen in veel gevallen tot wel 2 jaar langer mee. In dit artikel lees je drie tips.

Tip 1: Maak je kozijnen regelmatig schoon.

Door je kozijnen regelmatig schoon te maken zorg je ervoor dat vuil en vocht je schilderwerk niet aantasten. Het is belangrijk dat je dit ongeveer 4 keer per jaar doet. Doe dit met een neutraal reinigingsmiddel,  op een zachte doek.

Tip 2: Controleer je schilderwerk op beschadigingen en werk bij indien nodig.

Let bij het schoonmaken van je kozijnen goed op beschadigingen. Beschadigingen beginnen vaak op horizontale vlakken of in naden. Werk beschadigingen direct bij, zo voorkom je erger. Hoe je dit doet? Lees het bij tip 3.

Tip 3: Let op naadjes en putjes.

Vul naadjes in je kozijnen op met acrylaat kit en putjes met verf reparatiemiddel. Schuur het geheel vervolgens op en breng een nieuwe verflaag aan.

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Homedeal)