Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werkbezoek minister Slob in teken technisch vakmanschap

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Arie Slob, minister van Basis- en Voortgezet onderwijs en Media, komt maandag 14 mei op uitnodiging van gedeputeerde Eddy van Hijum naar Overijssel. Het werkbezoek staat in het teken van technisch vakmanschap. Het gezelschap gaat naar de Technicampus in Deventer en scholengemeenschap CSG Reggesteyn in Rijssen.

Steeds meer bedrijven hebben moeite om geschikte vakmensen te vinden. Het aantal vacatures in onder meer metaal, installatietechniek en ICT neemt toe. Tegelijkertijd daalt de instroom in het vmbo en mbo. Tijdens het werkbezoek laat gedeputeerde Eddy van Hijum zien hoe onderwijs, overheid en ondernemers in Overijssel samen werken aan het vergroten van de instroom in het technisch vakonderwijs.

Technicampus Deventer
Het werkbezoek start bij de Technicampus Stedendriehoek en Salland in Deventer. Technicampus is opgericht voor en door het bedrijfsleven in samenwerking met het mbo. Hier worden vaklieden opgeleid voor een technisch beroep. Leerlingen volgen lessen op de Technicampus en werken drie of vier dagen per week bij een technisch leerbedrijf.

Minister Slob maakt bij de Technicampus kennis met LOB; Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Leerlingen in het tweede jaar van het vmbo worden met LOB wegwijs gemaakt in de verschillende vervolgopleidingen en richtingen. Het BOP (Beroepen Oriëntatie Programma) doet daar nog een schepje boven op. Met virtual reality-brillen kunnen leerlingen ervaren hoe het is om een opleiding in de techniek te volgen op de Technicampus. Leerlingen worden aan de hand van deze ervaring geholpen bij het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.

Reggesteyn Rijssen
Na het bezoek aan de Technicampus vertrekt het gezelschap naar scholengemeenschap CSG Reggesteyn in Rijssen. Tijdens het bezoek aan Reggesteyn wordt de bijzondere samenwerking met het bedrijfsleven, de overheid en de bedrijfsscholen voor het voetlicht gebracht. Zo zijn er in Rijssen vijf opleidingsvormen vanuit het ROC waar leerlingen na het vmbo vervolgonderwijs kunnen volgen. Dit is uniek omdat het bedrijfsleven hier een stevige partner in is.

Zes leerlingen van het Technasium in Nijverdal en Rijssen presenteren een app die ze hebben ontwikkeld. ICT-ondernemer William Sprakel vertelt hoe hij samen met de leerlingen werkt aan het in de markt zetten van de app, zodat de leerlingen het ondernemerschap ervaren.

Gerard Rutterkamp, directeur van Reggesteyn Rijssen, praat het gezelschap bij over de samenwerking met het ROC en het bedrijfsleven. Burgemeester Arco Hofland en wethouder Bert Tijhof van de gemeente Rijssen-Holten zijn ook bij het bezoek aanwezig.

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.