Normal_alarm

Een alarmsysteem is als een verzekering; je betaalt ervoor maar je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Dat is ook een reden dat veel mensen toch geen beveiliging in huis installeren, zolang het goed gaat is het niet nodig. Toch is voorkomen beter dan genezen, en een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn. Hoe je kosten kunt besparen met beveiliging in en rond de woning lees je op deze pagina.

Een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn

Er zijn enorm goedkope alarmen en melders verkrijgbaar, toch is dat niet de oplossing die wij adviseren. Denk bijvoorbeeld aan een rookmelder, wanneer deze niet goed functioneert geeft het een vals gevoel van veiligheid. En dat heeft juist een averechts effect. Een betere oplossing is een schaalbaar alarmsysteem voor ieder budget. Je begint met de voornaamste vorm van beveiliging in je eigen situatie en breidt deze wanneer dat mogelijk is verder uit. Zie het ook niet zozeer als een investering maar vooral als een besparing. Wanneer je geen alarmsysteem in huis hebt maar er ontstaat brand, of wanneer inbrekers het huis leeghalen ben je veel meer kwijt. Een betaalbaar alarmsysteem kan zelf levens redden.

Verschillende soorten melders en sensoren

Een alarm is niet altijd een op zichzelf staand systeem, door verschillende elementen aan elkaar te koppelen kun je een woning op de meest effectieve wijze beveiligen. Maatwerk beveiliging maakt het geschikt voor ieder budget, je hoeft namelijk niet te investeren in functionaliteit waar je toch geen gebruik van zult maken. Hier zijn de populairste soorten beveiliging.

  • Rookmelder: Een rookmelder mag in geen enkele woning ontbreken, zorg ervoor dat de batterijen functioneren evenals de detectie van rook en vuur. Rookmelders hebben niet het eeuwige leven, vervang deze melders op tijd.
  • Inbraakmelder: Dit zijn heel handige melders om het openen van ramen of deuren te registreren, door deze kleine verklikkers te koppelen aan een centraal alarmsysteem kun je direct een alarm af laten gaan bij inbraak, en met een alarmsysteem binnen een huisautomatiseringssysteem kun je ook een notificatie op de smartphone of tablet instellen.
  • Bewegingssensor: Dit is een heel handige sensor die ook goed van pas komt binnen huisautomatisering. Zo kun je gebruik maken van meerdere functies op basis van een eenmalige investering. Met een bewegingssensor kun je een alarm af laten gaan of een IP camera opnames laten maken. Met slimme software kun je ook de detectie van je eigen huisdieren voorkomen.
  • Lichtsensor: Dit is ook een soort sensor waar je naast beveiliging veel meer voordeel uit kunt halen. Zo is het mogelijk een alarm te laten luiden als het licht aangaat of juist uit, je kunt er ook elektrische gordijnen mee bedienen wanneer het buiten donker wordt. Door sensoren zelfstandig functies in huis uit te laten voeren lijkt het huis altijd bewoond. En dat is een preventieve maatregel waarmee je het uiterste uit het beveiligingssysteem kunt halen.

IP Camera

Een bewakingscamera verdient wat extra aandacht, hiermee kun je namelijk iedere woning aanzienlijk veiliger maken. Dit soort camera’s werken via internet, zo kun ook de beelden bekijken wanneer je op kantoor bent of zelfs op vakantie. Een geluidsalarm is erg praktisch, zo weet je direct dat er iets aan de hand is, met beeld kun je ook zien wat er plaatsvindt. De camera werkt eveneens als detectiemethode, het kan daarmee gebruikt worden als bewegingsdetectie. Bij onraad zal de IP camera automatisch beelden vastleggen die je kunt bekijken waar je ook bent. Ook kun je registreren wanneer een gezinslid thuiskomt. Je kunt huisdieren in de gaten houden, of de software instellen dat het alarm door dieren juist niet afgaat.

Koppel het alarm aan een huisautomatiseringssysteem

Het mag duidelijk zijn dat je op basis van een schaalbaar systeem met losse elementen voor ieder budget en in iedere situatie een geschikt beveiligingssysteem kunt samenstellen. Wanneer je dit systeem koppelt aan een Smart Home installatie kun je nog effectiever gebruik maken van het alarm, waarmee de woning niet alleen veiliger wordt maar ook een aangename plek om te wonen. Dit zijn enkele functies waar je gebruik van kunt maken wanneer je een alarmsysteem koppelt aan een huisautomatiseringssysteem:

  • Wanneer de rookmelder afgaat kun je direct de verlichting in huis aan laten gaan.
  • Bij het constateren van beweging zal de IP camera beelden opnemen en een notificatie sturen naar de gezinsleden, waar ze ook zijn.
  • Om de woning bewoonbaar te laten lijken kun je met sensoren ook de gordijnen op tijd laten openen en sluiten, of de verlichting zelfstandig te laten werken.
  • Door functies in huis te automatiseren is er minder kans op menselijke fouten wat de veiligheid in huis voor alle gezinsleden kan verbeteren.

(Bron: https://shop.somfy.be/beveiliging