Normal_rss_entry-199025

De aandelenbeurs in Amsterdam stond donderdag in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten minnen zien. De ontwikkelingen aan het handelsfront tussen de Verenigde Staten en China bleven de markten in de greep houden. Op het Damrak gingen staalconcern ArcelorMittal en bouwbedrijf BAM in de uitverkoop na tegenvallende handelsberichten. Ook Ajax kelderde na het verlies in de halve finale van de Champions League.

 

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 554,95 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 775,85 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft China de handelsdeal, waarover nog wordt onderhandeld, al geschonden. De verhoging van Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen, waar Trump eerder mee dreigde, gaat daarom vrijdag in.

Staalmarkt

ArcelorMittal sloot de rij bij de hoofdfondsen met een verlies van 4,5 procent. De staalfabrikant boekte in het eerste kwartaal fors mindere resultaten dan een jaar eerder. Vooral de lagere staalprijs en de aanhoudende zwakte op de wereldwijde staalmarkt zaten het concern dwars. Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,8 procent.

Chipmachinemaker ASML zakte 1,4 procent. Het Amerikaanse chipconcern Intel, een belangrijke klant van ASML, verwacht de komende drie jaar de omzet met een laag, enkelcijferig percentage te kunnen laten groeien.

BAM

In de MidKap stond BAM onderaan met een min van 6,6 procent. De bouwer wist de kwartaalomzet op te voeren. Aan het omvangrijke sluizenproject in IJmuiden was de bouwer echter 3,8 miljoen euro extra kwijt. Het probleemproject zadelde BAM eerder al op met tientallen miljoenen aan extra kosten.

Ajax raakte op de lokale markt bijna een vijfde aan beurswaarde kwijt. De beursgenoteerde voetbalclub verspeelde woensdag de finaleplaats van de lucratieve Champions League.

De euro was 1,1197 dollar waard, tegen 1,1211 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 61,45 dollar. Brentolie zakte 1 procent in prijs tot 69,68 dollar per vat.

Door: ANP