Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVM: voordeel overdrachtsbelasting moet ergens betaald worden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Makelaarsvereniging NVM heeft nog twijfels over de wet die het tarief voor overdrachtsbelasting verandert waarmee de Tweede Kamer donderdag instemde. De Wet differentiatie overdrachtsbelasting regelt dat starters tot 35 jaar vanaf 2021 een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting krijgen. De wet heeft nog verdere gevolgen voor bepaalde woningen.

De NVM is bang dat de wet verschillen in de woningmarkt in de hand werkt, omdat er regels voor verschillende groepen zijn en dat voor onoverzichtelijkheid zorgt. "Het is nog maar de vraag of het de starter echt voordeel oplevert. De 2 procent overdrachtsbelasting die eraf gaat betekent in de praktijk dat mensen denken dat de vraagprijs omhoog kan. En wat is een starter? Iemand onder een bepaalde leeftijdsgrens of iemand die voor het eerst een huis koopt?", aldus een NVM-woordvoerder.

Woningen die als hoofdverblijf worden gebruikt, blijven onder de 2 procent-overdrachtsbelasting vallen. Wel stelde de Kamer voorwaarden aan de vrijstelling. Per 1 april 2021 geldt als aanvullende voorwaarde dat een woning niet meer waard is dan 400.000 euro.

Hoofdverblijf

Voor woningen die niet anders dan tijdelijk als hoofdverblijf worden gebruikt, zoals vakantiewoningen, woningen gekocht door ouders voor hun kind en woningen gekocht door rechtspersonen geldt straks een tarief van 8 procent. De NVM benadrukt dat "elk voordeel ergens betaald moet worden". Mensen die een woning willen kopen voor hun kinderen, moeten straks 8 procent overdrachtsbelasting gaan betalen. Datzelfde geldt voor mensen die een bedrijfspand willen kopen. "In deze tijden lijkt me dat niet handig", aldus de woordvoerder.

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar te schrappen. Bij de aankoop van een woning van 300.000 euro zou dat 6000 euro schelen. De maatregel werd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) al complex genoemd en over de neveneffecten is veel discussie.

De Eerste Kamer moet nog instemmen met de wet. Naar verwachting stemt de Eerste Kamer hier in december over. De NVM wil nog niets zeggen over eventuele vervolgstappen om te voorkomen dat de wet definitief wordt.

Door: ANP

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.