Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DNB: belasting over eigen huis moet gelijk zijn aan spaartaks

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Huizenbezitters dienen net zo veel belasting over hun eigen huis te betalen als ze betalen over hun spaargeld. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB) die wil dat er in de toekomst geen belastingverschillen meer bestaan tussen het huren en kopen van een huis.
Dit zou de oplossing kunnen zijn van de ontstane scheve verhoudingen op de woningmarkt. Nog in 2012 was het voor een starter relatief goedkoper om een huis te huren in plaats van meteen over te gaan tot koop. Maar tegenwoordig ben je met huren in de vrije sector duidelijk duurder uit dan kopen, waarschuwt de toezichthouder.
 
Dat laatste belemmert volgens DNB een gezonde huurmarkt, waarin mensen makkelijk kunnen verhuizen en over de gehele linie minder schulden opbouwen. De hoge kosten van huren treffen nu vooral starters en andere huishoudens die te veel verdienen om sociaal te huren maar te weinig financiële middelen hebben om een huis te kopen.
 

Verschillen afbouwen

 
De fiscale verschillen geleidelijk volledig afbouwen zou in de visie van de centrale bank goed kunnen door het eigenwoningforfait stapsgewijs te verhogen of de woning en hypotheekschuld in geleidelijke stappen te verplaatsen naar box 3. Kopers die vermogen opbouwen in de eigen woning ontvangen dan niet langer een belastingoordeel ten opzichte van huurders die op andere wijze sparen. De extra belastingopbrengsten zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om andere belastingen te verlagen.
 
Dat huren momenteel duurder is dan kopen, heeft verschillende oorzaken. Het beperkte huizenaanbod en de lage hypotheekrente spelen een rol, maar ook de belastingvoordelen die het kopen van een huis stimuleren. DNB pleit al langer voor het afbouwen van die voordelen omdat ze het aangaan van hoge hypotheekschulden in de hand werken.
 
Huurders zijn ook meer geld kwijt, omdat de maandlasten van kopers deels uit aflossing bestaan. En als huurders maandelijks hetzelfde bedrag zouden sparen als het bedrag dat kopers aflossen, ervaren zij als extra nadeel dat zij hierover nu nog meer belasting moeten betalen.
 
Door: ANP
17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.

17 september '24 (15:39)

Prinsjesdag: terugdringen woningnood topprioriteit kabinet

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat. Dit meldt Rijksoverheid.

17 september '24 (15:33)

Veel minder dan 1 miljard euro naar woningbouw volgend jaar

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.

17 september '24 (15:03)

Vastgoed Belang: 'Troonrede biedt positieve perspectieven voor huurderssector'

De troonrede van dit jaar biedt positieve perspectieven voor de woningmarkt en de huurderssector. Dat stelt Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders. Volgens de verhuurders is het nu tijd om de plannen van het kabinet daadwerkelijk uit te voeren. "Hoopvolle woorden, nu de daad bij het woord voegen."

17 september '24 (14:48)

Energiebedrijven blij met aandacht kabinet voor overvol stroomnet

Nederlandse energiebedrijven zijn blij dat problemen met overvolle elektriciteitsnetten een "prominente plek" hebben gekregen op de politieke agenda. Ook is de energiebranche tevreden dat de klimaatdoelen leidend zijn bij het beleid van het nieuwe kabinet, reageert belangenorganisatie Energie-Nederland op de troonrede die de koning dinsdag uitsprak.

12 september '24 (15:02)

Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet

Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

12 september '24 (13:48)

Hogere prijzen voor gas en elektriciteit in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

12 september '24 ( 8:36)

Vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar; hinder voor woningbouw

Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

12 september '24 ( 7:06)

Ondanks hoger inkomen twintigers, hebben ze minder vaak een koophuis

Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.

07 september '24 (11:00)

Nationale Grondstoffendag: wat is het?

Jaarlijks, op 7 september, vieren we Nationale Grondstoffendag. De dag krijgt elk jaar meer aandacht in Nederland. Het is een dag die bedoeld is om meer aandacht en bewustwording te creëren rondom het belang van grondstoffen en voornamelijk het duurzame gebruik ervan. Natuurlijke hulpbronnen worden namelijk steeds schaarser in de wereld . Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als mensen zich bewust worden van het verbruik en de impact die ze daarmee hebben op onze aarde.