Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Rijk moet dwingender zijn voor meer sociale huur'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Rijk moet de bouw van sociale huurwoningen door gemeenten en corporaties strakker leiden om de problemen op de woningmarkt tegen te gaan. Zo moet er wettelijk worden vastgelegd hoeveel sociale huurwoningen erbij moeten ten opzichte van de totale woningbouw, schrijft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering.

Volgens de Rli zijn er momenteel "serieuze problemen" wat betreft de beschikbaarheid van betaalbare woningen. De adviesraad verwacht dat de rol van woningcorporaties de komende jaren belangrijker gaat worden, omdat "de behoefte aan betaalbare woningen groeit en het aanbod ervan afneemt, vooral dat van commerciële aanbieders". De sociale woningvoorraad moet daarom fors groeien.

Om dat mogelijk te maken moet onder anderen minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) zowel gemeenten als corporaties dwingend kunnen aanspreken op het verbeteren van hun prestaties, schrijft de Rli in het advies.

Omgevingsplannen

Gemeenten moeten in hun omgevingsplannen vastleggen waar sociale en betaalbare woningen worden gebouwd. En ze moeten bij de verkoop van grond verplicht worden eisen te stellen aan de realisatie van sociale woningbouw. Op die manier weten ontwikkelaars en investeerders beter waar ze aan toe zijn.

Ook moet het kabinet afzien van het plan om huurders het recht te geven hun sociale huurwoning te kopen en woningcorporaties moeten gestimuleerd worden meer woningen aan te kopen, meent de Rli. Ook andere organisaties als de corporaties moeten een grotere rol krijgen bij de sociale huur. In het bijzonder denkt het adviesorgaan aan non-profitorganisaties, zoals filantropische organisaties of wooncoöperaties.

Elkaar financieel helpen

Corporatiekoepel Aedes zegt het er "volmondig mee eens" te zijn dat het Rijk hoge prioriteit moet geven aan sociale huurwoningen. "Wij hebben er al langer op aangedrongen dat het Rijk daarbij meer regie neemt, de Rli sluit daarbij aan", reageert voorzitter Martin van Rijn.

De koepelorganisatie kan zich alleen niet vinden in een voorstel van de Rli om corporaties te verplichten elkaar financieel te helpen als er een moeite heeft om zijn opgaven te halen. Volgens Van Rijn kunnen woningcorporaties zelf een oplossing vinden als een corporatie onverhoopt in financiële nood komt.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).