Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Uitslag verkiezingen heeft weinig invloed op woondeals'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
De kans dat de zogeheten woondeals, afspraken over het aantal te bouwen woningen in provincies, niet worden uitgevoerd omdat een nieuw provinciebestuur dat niet wil, schat hoogleraar Peter Boelhouwer (TU Delft) in als klein. "De afspraken zijn al gemaakt. Maar als een BoerBurgerBeweging (BBB) een meerderheid ergens krijgt, zouden er wel weer gesprekken gevoerd kunnen gaan worden over de exacte invulling van de plannen." Voor veel kiezers is wonen het belangrijkste thema van de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, peilde het Kieskompas onlangs.

Provincies hebben als traditionele taak het afstemmen van de ruimtelijke ordening, zoals bepalen hoeveel woningen gebouwd worden, bestemmingsplannen beoordelen en deze regionaal afstemmen, schetst Boelhouwer. De laatste jaren zijn daar nieuwe taken bijgekomen, zoals het soort woning bepalen. "In de praktijk hebben provincies best veel macht gekregen in de woningbouw, zeker buitenstedelijk. Als daar iets veranderd moet worden, moet een bestemmingsplan gewijzigd worden."

Met de komst van de zogeheten regiewet kan het Rijk ingrijpen en instructies geven als gemeenten en provincies achterlopen met het uitvoeren van woningbouwplannen. "Dat wordt heel spannend, want er zitten veel grote verschillen tussen partijen die meedoen aan de verkiezingen", zegt de hoogleraar. "Zo wil BBB alleen binnenstedelijk bouwen, anders kost het landbouwgrond. Stel je voor dat BBB de meerderheid krijgt, dan moeten ze beleid gaan uitvoeren waar ze niet achter staan. En dan kan het Rijk weer op basis van de woondeals instructies geven als een provinciecollege zich er niet aan houdt."

Meer subsidies

Provincies moeten ontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties beter betrekken bij de huidige woningbouwplannen om woondeals vlot te trekken, zegt Boelhouwer. "Die zitten nu niet altijd goed aan tafel, dat is echt een weeffout. Kritiek uit de marktpartijen is ook dat veel plannen nu boterzacht zijn."

Volgens Boelhouwer zouden ook meer subsidies, het aanpassen van kwaliteitseisen die boven het bouwbesluit uitstijgen of locaties om te bouwen zoeken die minder kostbaar zijn, oplossingen kunnen zijn voor de huidige woondeals. Want die zijn "heel onzeker in de huidige marktomstandigheden." Zo kunnen het afgeven van milieuvergunningen, hoge grondprijzen en weinig beschikbare locaties allemaal voor problemen zorgen bij provincies in hun rol in de woningbouw. Vrijdag riep woningcorporatiekoepel Aedes provincies op genoeg bouwlocaties voor sociale huur aan te wijzen in de woondeals.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.