Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woningverkoop terug op niveau voor crisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - De verkoop van Nederlandse huizen is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008. Makelaars verkochten tussen oktober en december meer dan 36 duizend woningen, zo maakte makelaarsvereniging NVM donderdag bekend. De vereniging spreekt van een 'opverende markt'.

De makelaarsvereniging maakt elk kwartaal een schatting voor de hele markt, op basis van het aantal huizen dat bij NVM-makelaars werd verkocht. In het vierde kwartaal kwam het aantal NVM-verkopen uit op ruim 27 duizend, een stijging van 7,1 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Ook op jaarbasis steeg de woningverkoop bij NVM-leden. In totaal wisselden ruim 87 duizend huizen via een aangesloten makelaar van eigenaar. Dat zijn er 2,2 procent meer dan in 2012. De makelaarsvereniging schat dat op de totale markt vorig jaar 117 duizend huizen zijn verkocht. Dat zijn er nog wel minder dan in 2008, toen 150 duizend huizen werden verkocht.

Ook de prijzen van huizen namen vorig kwartaal toe, met anderhalf procent in vergelijking met het derde kwartaal. Gemiddeld ging een woning voor 207 duizend euro weg. Op jaarbasis liggen de prijzen nog wel lager dan een jaar eerder. In vergelijking met het vierde kwartaal werden huizen 1,1 procent goedkoper.

Toch is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker vooralsnog slechts sprake van 'voorzichtig herstel'. De verkoopaantallen liggen nog altijd onder het pre-crisisniveau, benadrukt hij. "De groei zet langzaam maar zeker door, waarbij het laatste kwartaal van 2013 beslist een hoopvol teken richting 2014 is", aldus Hukker.

Oorzaak voor de positieve ontwikkeling van de woningmarkt is volgens de NVM onder meer de lage rente, waardoor kopers tegen aantrekkelijkere voorwaarden kunnen lenen. Ook het groeiende consumentenvertrouwen draagt bij aan de verkoopgroei. De relatieve politieke rust maakt dat Nederlanders zich minder zorgen maken over hun economische positie, aldus de NVM.

Wel zijn er nog altijd grote verschillen tussen regio's en steden, zo stelt de makelaarsvereniging. Waar de verkoop in de steden zoals Amsterdam, Den Haag en Groningen flink aantrekt, blijft het herstel van de huizenmarkt buiten de steden nog zwak. Vooral in Oost-Groningen is nog altijd veel meer aanbod dan vraag.

Landelijk gezien ontwikkelen veel van de graadmeters zich echter positief. Zo staan woningen gemiddeld minder lang te koop dan in 2012. Waar een huiseigenaar in het vierde kwartaal van 2012 gemiddeld pas na 171 dagen een koper had gevonden, was dat vorig kwartaal na 154 dagen. Ook het totale aanbod liep tussen oktober en december terug.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.