Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Huurders in hele land de dupe van Vestia-debacle'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - Huurders in het hele land zijn de dupe van het Vestia-debacle. Zij zien zich onder meer geconfronteerd met hogere huren omdat andere corporaties meebetalen aan de financiële afwikkeling van de derivatenportefeuille, zei directeur van het Sociaal Fonds Volkshuisvesting (SFV) Daphne Braal dinsdag tijdens haar verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.

Vestia kreeg in de nasleep van het derivatendebacle voor bijna zevenhonderd miljoen euro aan saneringssteun van het SFV. Dat bedrag wordt opgehaald bij de andere corporaties. Dat is een 'enorme aanslag' op de kasstroom van de verschillende corporaties. Die nemen dan ook 'volop' maatregelen om zelf financieel gezond te blijven. Dan gaat het om het verhogen van de huren, de verkoop van woningen of het besparen op de bedrijfslasten, zei Braal.

Braal sloot niet uit dat een tweede saneringsronde nodig is om Vestia weer financieel gezond te krijgen. Ook voor de huurders van Vestia zijn de gevolgen groot. Ook zij zien zich geconfronteerd met hogere huren. Vestia reorganiseert zelf en sluit lokale vestigingen. Daarvan ondervinden de huurders 'direct gevolgen'. Ook blijven investeringen uit. "Ik krijg signalen dat het in Den Haag en Rotterdam heel hard is aangekomen dat Vestia niet meer kan investeren", zei Braal. "In die steden zijn heel kwetsbare wijken."

Braal zei verder dat het verlies voor Vestia fors hoger uitvalt dan de twee miljard euro waarmee de derivatenportefeuille werd afgekocht bij de banken. Het zogeheten economisch verlies valt uit op minimaal 2,6 miljard euro. Voorafgaand aan de bankendeal werd al een aantal risicovolle beleggingen omgezet in leningen, waarop een verlies van ruim zeshonderd miljoen werd geleden. En het eindbedrag valt nog hoger uit, onder meer door kosten van ingehuurde experts en advocaten.

De deal van twee miljard verdedigde Braal als 'gezien de omstandigheden de beste oplossing'. De derivatenportefeuille van Vestia was een 'casino, een handgranaat met de pin eruit'. "Die situatie moest beëindigd worden."

Het SFV heeft zelf ook lessen getrokken uit het Vestia-debacle. Het fonds had eerder 'alert en scherp' moeten zijn, zei Braal. Dat is inmiddels verbeterd. Ook kijkt het SFV tegenwoordig over de 'volle breedte' naar de financiële risico's bij woningcorporaties. Het fonds hield zich eerder niet bezig met derivaten, maar liet dat over aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Met die organisatie wordt nu ook veel meer informatie uitgewisseld.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.