Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hypotheekberg Nederland geen probleem voor banken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - De relatief hoge hypotheekschuld in Nederland heeft niet voor grote problemen gezorgd in de bankentest van de Europese Centrale Bank. Dat zei toezichtsdirecteur van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand zondag in een toelichting op de testresultaten. De grote Nederlandse banken vreesden vooraf dat de ECB hierover te streng zou zijn.

De onderzoekers van de ECB hebben wel extra zorgvuldig naar de hypotheekportefeuille van de Nederlandse banken gekeken, juist vanwege die op het oog scheve verhoudingen tussen huizenwaarde en hypotheekschulden. "Met de ECB hebben wij echter vastgesteld dat de Nederlandse betalingsmoraal zo goed is, dat verliezen niet waarschijnlijk zijn", aldus Sijbrand.

Banken drongen het afgelopen jaar bij DNB aan om Frankfurt goed uit te leggen hoe de Nederlandse hypotheekmarkt in elkaar steekt. De Nederlandse Vereniging van Banken bracht zelfs een Engelstalige brochure uit om dat goed over het voetlicht te brengen. DNB heeft volgens Sijbrand echter niet hoeven lobbyen bij de ECB. "We hebben het wel goed moeten uitleggen. En dat is gelukt."

De ECB heeft voor de bankentest de balans van de banken uitgebreid doorgelicht in de Asset Quality Review, bijvoorbeeld of wel genoeg voorzieningen zijn genomen voor niet-betalende hypotheekklanten. Dat leverde voor ING, Rabobank en SNS Bank samen een aanpassing op van 397 miljoen euro op het kapitaal. De totale hypotheekbalans in Nederland is ongeveer vijfhonderd miljard euro. "Dat is relatief gezien erg weinig", benadrukte Sijbrand. ABN AMRO, de vierde bank actief in hypotheken, hoefde niets aan te passen.

De nieuwe pan-Europese toezichthouder heeft vervolgens gekeken wat er met de balans van de banken gebeurt als de economie de komende drie jaar matig groeit of juist krimpt. Een krimp zorgt ervoor dat minder mensen hun hypotheeklasten kunnen betalen, omdat zij bijvoorbeeld werkloos raken of omdat huizen onder water komen te staan. Ook verdienen banken minder op hypotheken, omdat de rentemarges in het scenario dalen.

Volgens de tests zijn de Nederlandse banken financieel gezond genoeg om de verliezen in de fictieve economische scenario's op te vangen. Wel zijn banken die zich meer richten op de Nederlandse hypotheekmarkt gevoeliger voor het zwarte scenario, aldus Sijbrand. Alle banken bleven echter boven de minimaal vereiste kapitaalratio van 5,5 procent.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.