Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vernietigend rapport over corporatiestelsel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
(Novum) - De parlementaire enquêtecommissie die het corporatiestelsel onderzocht heeft donderdag een vernietigend rapport gepresenteerd. De corporatiebestuurders hebben gefaald, het toezicht heeft gefaald en de politiek heeft gefaald, blijkt uit het eindrapport dat voorzitter Roland van Vliet (PVV) donderdagmiddag presenteerde.

Van Vliet onderzocht samen met zijn commissieleden verschillende incidenten die onder meer Vestia aan de rand van de afgrond brachten. "Het feitenrelaas van de onderzochten casussen heeft de commissie verbaasd, geschokt en verontrust", schrijft Van Vliet. "Er is sprake van wanbestuur, bestuurscrises of ernstig financieel mismanagement, soms ook in combinatie. In opvallend veel gevallen is er ook sprake van zelfverrijking, of op zijn minst ontbreekt een 'moreel kompas' bij topbeloningen."

De hoofdschuldigen zijn de corporatiebestuurders. "Zij hebben, soms op grove wijze, gefaald en het in hen gestelde maatschappelijke vertrouwen beschaamd." Van Vliet spreekt van 'doorgeslagen ambities en zonnekoninggedrag, resulterend in megalomane projecten, speculatieve vastgoed- en grondtransacties, creatief boekhouden, zelfverrijking of zelfs frauduleus handelen'.

"Het steekt de commissie dan ook dat veel van deze verantwoordelijke bestuurders en commissarissen geen of weinig blijk geven van kritische zelfreflectie op hun handelen", vervolgt hij. "Sterker nog: zij lijken in veel gevallen te proberen hun verantwoordelijkheid op anderen af te schuiven. Van bezinning of spijt lijkt niet of nauwelijks sprake."

De corporatiebestuurders konden in de fout gaan doordat de corporaties in de jaren negentig zelfstandigheid en financiële vrijheid kregen. Ook was er veel geld en waren de financiële risico's beperkt. Deze mix van factoren verklaart dat 'bepaalde gevierde volkshuisvesters in sommige gevallen zijn verworden tot zonnekoningen'. Structurele tekortkomingen maken bepaald gedrag mogelijk. "Of zoals het spreekwoord luidt: gelegenheid maakt de dief."

Van Vliet haalt ook uit naar de toezichthouders en de politiek, die ook hebben gefaald. De publieke toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft onvoldoende zicht gehad op derivatenportefeuille bij Vestia, die de corporatie uiteindelijk opbrak. Ook de controlerende accountants bleken 'niet altijd de rol te spelen die van hen wordt verwacht'. Daarbij hebben de banken de complexe financiële producten 'soms agressief' gepromoot, waarbij eigen gewin belangrijker was dan het klantbelang.

Ook de achtereenvolgende ministers die toezicht hielden op de volkshuisvesting hebben steken laten vallen. De invulling daarvan is de afgelopen jaren 'onder de maat' geweest. De beoordeling van individuele jaarverslagen was een 'papieren exercitie die het label volkshuisvestelijk toezicht naar het oordeel van de commissie niet waard is'. In een aantal gevallen bevatten deze rapporten een positieve toon, waarmee de bewindslieden onbedoeld het ontstaan van incidenten eerder in de hand hebben gewerkt dan getemperd.

De Tweede Kamer heeft eveneens zitten slapen, oordeelt Van Vliet, die spreekt van 'politiek onvermogen'. Het parlement heeft zichzelf te lang aan de zijlijn opgesteld als het gaat om het fundamenteel ter discussie stellen van het corporatiestelsel.

Volgens Van Vliet hangen de incidenten samen met het stelsel. Hij doet dan ook een aantal voorstellen om te komen tot een 'robuuster' systeem. Zo moet het toezicht op de schop, en is een cultuurverandering noodzakelijk. Ook mogen corporaties niet langer commerciële avonturen beginnen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.