Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Concurrenten JSF-fabrikant lobbyen weer in Den Haag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Concurrenten van JSF-fabrikant Lockheed Martin proberen in Den Haag een voet tussen de deur te krijgen omdat het kabinet dit jaar een besluit wil nemen over de opvolging van de F-16. Eerder deze week ontving SP-Kamerlid Jasper van Dijk Saab-topman Eddy de la Motte, die uitleg kwam geven over de Gripen, een gevechtstoestel van Saab.

"Zij hebben ons benaderd net zo goed als andere vliegtuigbouwers ons benaderd hebben", zei Van Dijk woensdag op Radio 1. "Ik kan me er wel iets bij voorstellen. De JSF ligt buitengewoon moeilijk in de regering. Het is een peperduur toestel en er zitten veel technische gebreken aan." Ook de regering moet volgens Van Dijk goed naar andere vliegtuigbouwers luisteren om een goede vergelijking te maken.

Ook D66-Kamerlid Wassila Hachchi zei op de radio te hopen dat de vliegtuigfabrikanten op de koffie gaan bij minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). "Die is nu bezig met het schrijven van een visie op de krijgsmacht. Als het goed is doet ze dat zonder oogkleppen op, dus ze moet zich niet alleen maar blindstaren op de JSF." De minister moet volgens haar zorgvuldig kijken naar alle alternatieven en met tekst en uitleg komen waarom dat ene toestel het beste is.

Lange tijd leek de keus voor de JSF onvermijdelijk. Nederland heeft al testtoestellen aangeschaft, maar er is ook veel kritiek op de vele vertragingen en de oplopende kosten. Het instituut Clingendael concludeerde vorige maand dat de JSF alleen nodig is als Nederland met de Verenigde Staten en grote Europese landen wil meedoen aan interventies 'in het hoogste geweldsspectrum'. Dat kost echter veel geld, en dan blijft er van de marine en de landmacht weinig over. De JSF speelt volgens het instituut alleen een rol in een leger dat de belangen van Nederland het slechtst behartigt.

Saab-topman De la Motte zei op de radio een poging te willen wagen als de keuze voor de opvolger van de F-16 een 'eerlijk, open en transparant proces is'. "Wij geloven dat wij een concurrerend toestel hebben dat aan de eisen van de Nederlandse luchtmacht voldoet."

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.