Normal_handelskade_nijmegen

Op 14 maart is officieel het startsein gegeven voor de bouw van het project Handelskade, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Waalfront in Nijmegen. Gedeputeerde Jan Markink en burgemeester Bruls en wethouder Kunst van de gemeente Nijmegen waren aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst.

Op de Handelskade komen negen gebouwen met onder meer 534 appartementen en circa 2.800 vierkante meter commerciële ruimte, direct gelegen aan de Waal en de oude binnenstad. Met een totale investering van 120 miljoen euro is Handelskade één van de grootste in aanbouw zijnde binnenstedelijke projecten van Nederland.

Kracht van Nijmegen
Burgemeester Bruls gaf in het bijzijn van zo’n honderd genodigden een toespraak: ‘Dat zo’n mooi en groot project nu van start gaat, geeft de kracht van Nijmegen aan. We zijn een stad die de komende jaren nog flink doorgroeit, vooral hier in het Waalfront en in de Waalsprong. Mensen wonen graag in onze stad, al sinds de tijd van de Romeinen en zelfs lang daarvoor. Nijmegen is de oudste stad van het land en klaar om weer nieuwe bewoners te ontvangen.’

Waterkraan
Hierna verrichtten gedeputeerde Jan Markink, wethouder Hannie Kunst van de gemeente Nijmegen en directeur Bouwfonds Ontwikkeling Patrick Joosen een officiële handeling. Zij draaiden een waterkraan open, waarmee de Waal symbolisch dichter bij de stad wordt gehaald.

Impuls van formaat
Gedeputeerde Markink: ‘Wij zijn zeer blij met de start van de Handelskade. Hiermee krijgt het gebied een impuls van formaat. Als provincie zijn we er trots op dat er via de Robuuste Investeringsimpuls nog eens 1,9 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor aan de Handelskade gerelateerde projecten. We hopen hiermee een extra zetje te geven aan de verschillende onderdelen binnen de sleutelprojecten en het project daarmee te versnellen.’ Patrick Joosen van Bouwfonds Ontwikkeling vult aan: ‘Grotere steden met veel dynamiek in zowel economie als woon- en leefklimaat laten een hoge demografische groei zien. Nijmegen is daar als universiteitsstad met een bruisende historische binnenstad een goed voorbeeld van. Met dit project spelen we in op de toekomstige behoefte van de stad en haar inwoners.’

Gebiedsontwikkeling Waalfront
Met de start van Handelskade wordt tevens een begin gemaakt met de realisatie van de gebiedsontwikkeling Waalfront. In dit oude industriegebied wordt tot en met 2030 een volledig nieuw stadsdeel ontwikkeld met zo’n 2.000 woningen, horeca en voorzieningen. Centraal in het gebied ligt de voormalige Honigfabriek, waar via een herbestemmingsproject diverse creatieve en ambachtelijke start-ups zijn gevestigd.